Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt er gekeken of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door de preventieve test kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus, ofwel HPV. HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV, bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is dan nog geen kanker en is vaak goed te behandelen.
HPV gevaccineerd?
Heeft u als tiener de HPV-vaccinatie gehad, da is het nog steeds belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker mee te doen. De HPV-vaccinatie beschermt tegen de 2 typen HPV die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de HPV-vaccinatie bent u dus beter beschermd tegen baarmoederhalskanker, maar het is geen 100% bescherming.
Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk
Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcode stickers en een code die wij digitaal moeten invullen.
– U maakt zelf een afspraak voor het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de brief mee naar de afspraak!
– Laat het uitstrijkje maken op een dag dat u niet ongesteld bent.
– Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven bij het maken van het uitstrijkje. Daarom is het verstandig van te voren naar de wc te gaan.
De zelftest
U kunt vanuit huis meedoen met de zelftest van het bevolkingsonderzoek. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelftest gebruikt.
U kunt de zelftest aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig.
Klik hier voor een instructievideo van de zelftest.