Laatste nieuws? Klik hier voor alle informatie

– Wat zijn haar werkzaamheden

U als patiënt of de mensen om u heen/familie kunnen bellen om een afspraak te maken. Hiervoor hoeft er niet gericht een vraag te zijn. Als voorbereiding op het gesprek zou u gebruik kunnen maken van vragenlijsten om de hulpvraag helder te krijgen.

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:

Behandelwensen:

Denken en praten over uw wensen voor zorg en behandeling vinden de meeste mensen niet makkelijk. Praat erover met uw familie en vrienden, en met uw huisarts/POH-O. Het geeft rust als u weet dat uw naasten weten hoe u over dingen denkt, wat u belangrijk vindt en wat u wilt. Dit kunt u ook papier zetten. Dit heet een wilsverklaring

In het dossier van de huisarts wordt volgens de afkorting RIZA vastgelegd wat de wensen zijn. Dit wordt ook op de huisartsenpost getoond.

  • R: wel of niet reanimeren, onbekend
  • I: wel of niet naar de intensive care, onbekend
  • Z: wel of niet naar het ziekenhuis, onbekend
  • A: wel of geen antibiotica

Betrokken hulpverleners en overleg

De POH-O zorgt voor de verbinding tussen de verschillende betrokken hulpverleners en instanties. Zo kan worden afgesproken welke zorg of begeleiding door wie word gegeven en kan afstemming plaats vinden met toestemming van u als patiënt. Soms is het nodig hiervoor een overleg te plannen met patiënt en betrokkenen.

Communicatie via OZO verbindzorg

Om veilig met de patiënt, familie/ mantelzorgers en hulpverleners te kunnen communiceren wordt er gebruik gemaakt van een digitaal platform OZO verbindzorg.

Bewegen op Recept

Huisartsen Heerde heeft de mogelijkheid te verwijzen naar Bewegen op Recept als er vragen of belemmeringen zijn bij het bewegen. Er komt dan een geriatrisch fysiotherapeut, tevens buurtsportcoach, langs om mogelijkheden te bespreken en hierin te adviseren om een gezond beweegpatroon in stand te houden of op te bouwen.

Geheugen

Als je ouder wordt, werkt je geheugen langzamer. Het kost meer moeite om je te concentreren. Vergeetachtigheid is normaal. Goed om hierover in gesprek te gaan, zeker als u of uw naasten hierover vragen hebben.

Casemanager dementie

Als u of uw naaste te maken krijgt met dementie, komt er veel op u af. U heeft ongetwijfeld veel vragen en loopt tegen knelpunten en moeilijke keuzes aan. Een casemanager dementie kan hierbij helpen met advies en begeleiding. Bijvoorbeeld bij vragen over het dagelijks functioneren, het organiseren van de zorg en een zinvolle invulling van de dag. De POH-O kan u hier meer over vertellen en eventueel zorgen voor de juiste verwijzing.

Hulpmiddelen

Om langer veilig thuis te kunnen blijven wonen kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten hulpmiddelen. De bekendste is de personenalarmering die een persoon bij zich draagt en waarmee in geval van nood een hulpverlener of mantelzorger gealarmeerd kan worden. De POH-O kan ondersteunen in het verwijzen naar de juiste instantie, bijvoorbeeld wijkverpleging of gemeente/STIP. Denk hierbij ook aan inname medicatie bespreken, medicatierol/baxter, zorg op afstand, hulpmiddelen voor steunkousen etc.

Mantelzorg

De POH-O voert ondersteunende gesprekken met mantelzorgers. Kijkt mee naar de (over)belasting en kan eventueel verwijzen naar STIP Heerde of andere instanties.

Specialist ouderengeneeskunde

Er wordt samengewerkt met een vaste specialist ouderengeneeskunde. Deze komt in beeld wanneer naast de algemene medische zorg van de huisarts kennis op het gebied van ouderen en ouderenzorg nodig is. De specialist ouderengeneeskunde (SO) adviseert afhankelijk van de vraag van de huisarts/POH-O zodat de lijntjes kort zijn. Als er meer uitgebreid onderzoek nodig is, kan de huisarts eventueel verwijzen naar een geriater in het ziekenhuis.

Valgevaar

De POH-O zal samen met u in kaart brengen of er valgevaar is en zo nodig adviezen bespreken of verwijzen. Verhoogd valrisico heeft u al als u op één van onderstaande vragen ja antwoord:

  • Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen?
  • Bent u bezorgd om te vallen?
  • Heeft u moeite met bewegen of balans houden?

Urineverlies

Urine-incontinentie is ongewild verlies van urine. Het heeft doorgaans een grote impact op de levenskwaliteit van ouderen. Het is goed te behandelen, maar je moet erover durven praten. De POH-O kan u adviseren en eventueel verwijzen naar de juiste hulpverlener.

Vitamine D

is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en uw afweer. Probeer 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Uw huid maakt dan vitamine D. Alle vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd dagelijks vitamine D tabletten in te nemen. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Voeding

Wist u dat uw voedingsbehoefte veranderd als u ouder wordt. U heeft zelfs kans op ondervoeding.  Ondervoeding leidt tot een verminderde weerstand, verhoogt de kans op vallen, slechtere wondgenezing, langere ligduur in het ziekenhuis bij opname. Lees meer over goede voeding in deze brochure. Daarnaast is de ervaring dat veel ouderen te weinig drinken. U zou dit kunnen bijhouden door middel van een vochtlijst

Welzijn op recept via STIP 

Eenzaamheid komt veel voor bij ouderen en neemt toe bij de leeftijd van 85 jaar.  Daarnaast hebben gezondheidsklachten niet altijd een medische oorzaak.  Het helpt dan soms om iets te gaan doen, anderen te ontmoeten of van betekenis te zijn voor anderen?

Via uw praktijkondersteuner kunt u zich aanmelden voor Welzijn op Recept dit is een onderdeel van de Gemeente Heerde (Patiëntenfolder en Aanmeldformulier). U kun ook zelf contact opnemen met STIP. Via Welzijn op Recept kan ook bekeken worden of een vorm van dagbesteding bij u past. Zij kunnen dan adviseren welke indicatie hier eventueel voor nodig is.

WMO en STIP

Onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen als u ouder wordt zijn hulp in de huishouding, dagbesteding, een traplift, thuisbegeleiding, scootmobiel, vervoer en  maatschappelijk werk. Dagbesteding vermelden. De POH kan meedenken en adviseren bij wie u hiervoor terecht kan.

Wijkverpleging

Ouder worden brengt soms met zich mee dat u hulp of ondersteuning nodig heeft bij persoonlijke verzorging of bijvoorbeeld bij wonden of medicatie. Als wijkverpleging  nodig is, kunt u zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. Dit zijn voor de Gemeente Heerde: Buurtzorg, Verian, Viattence en IJsselheem. Er is zeer regelmatig contact tussen de POH O en de wijkverpleegkundigen  in Heerde.

Tijdelijk verblijf

Als u als gevolg van ziekte of een operatie/blessure tijdelijk niet voor uzelf kunt zorgen (met hulp van familie en wijkverpleging), kan de POH in samenwerking met de huisarts meekijken of een “medische logeerplek” passend is. Als er geen medische indicatie is voor tijdelijk verblijf kunt u bij de verzekeraar (van de mantelzorg) navragen wat eventueel wel (gedeeltelijk betaald) mogelijk is. Deze plek zal niet altijd in de buurt zijn. In Heerde zijn namelijk geen plekken voor tijdelijk verblijf.

Wet Langdurige Zorg (WLZ)

Ouder worden kan betekenen dat u blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig heeft. In dat geval is er mogelijk een indicatie nodig voor de WLZ om (ook thuis) passende zorg en begeleiding te kunnen krijgen. In de meeste gevallen is in deze situatie al wijkverpleging of een casemanager betrokken en kunnen zij u helpen bij de aanvraag van deze indicatie.

Ouderenzorg in Heerde

Tenslotte heeft de POH O contact met de vele instanties en hulpverleners in Heerde die betrokken zijn bij ouderenzorg. Dit zijn onder andere de verpleeghuizen, dagbestedingen, sport- en beweegfaciliteiten, vervangende mantelzorginstanties en het transferbureau van de verschillende ziekenhuizen.